
Befrielsen - En bog
Fra umyndig idiot til borger med rettigheder
'Befrielsen' er den vigtige historie om en stor gruppe borgere, som har været marginaliseret og lukket ude af samfundet i århundreder - og som i dag har fået deres ligeværdige plads og betydning i samfundet, som alle danske borgere har ret til.
Bogen kan på det varmeste anbefales
“Denne bog er fascinerende læsning. For første gang kan vi i en samlet fremstilling høre om, hvordan datidens såkaldte åndssvage blev betragtet og behandlet på de tidlige anstalter i 1800-tallet og frem til nutidens ordninger for udviklingshæmmede i kommunerne. Selv om plejen - eller opbevaringen - af de åndssvage længe har været en af de store udgiftsposter i statsbudgettet, er der skrevet forbløffende lidt om de anbragte i bøger om Danmarkshistorien. Især udviklingen efter 1970’erne har hidtil været lukket land. Det er derfor en af bogens store fortjenester, at den har fokus på tiden efter udlægningen af særforsorgen i 1980…” (Jesper Vaczy Kragh, Forfatter og forsker i medicin- og socialhistorie)
Det er et nybrud, og det gør han godt
“Hovedvægten og det nye i Bjarne Hesselbæks bog er, at der specielt er fokuseret på perioden 1970 til 2018 - perioden efter udlægningen af åndssvageforsorgen og den øvrige særforsorg i 1980. Det er et nybrud, og det gør han godt. Det er meget vigtigt at få fortalt den del af historien i detaljer…. (Han) påviser i sit ‘Efterspil’, at den opadgående kurve med hensyn til menneskeværdig og solidarisk behandling af mennesker med udviklingshandicap knækkede efter 2010. For første gang i mere end et halvt århundrede er der tale om en decideret tilbagegang på en række dimensioner.” (Birgit Kirkebæk, dansk handicapforsknings nestor i tidskriftet ‘Handicaphistorie’)